2023, Any Domènech i Montaner


 



L'any 2023 es commemora el centenari de la mort de l'arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més polièdriques de la història de Catalunya, ja que va treballar i destacar en diverses branques del coneixement, com la història, l'arquitectura, el dibuix, l'heràldica, la política, l'arqueologia o l'ensenyament.

Gràcies a l'impuls de la Taula Lluís Domènech i Montaner (Taula), entitat constituïda el 2017 i formada per l'Institut del Paisatge Urbà de Barcelona, l'Agència Reus Promoció, l'Ajuntament de Canet de Mar, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Lluís Domènech i Montaner, la Generalitat de Catalunya ha declarat el 2023 Any Lluís Domènech i Montaner.

Així mateix, la Taula va designar dues comissàries de l'Any Domènech i Montaner, representants de les dues entitats de recerca que formen part de la Taula, Clàudia Sanmartí de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, i Gemma Martí del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, que coordinaran les propostes que sorgeixin al llarg de l'any.

Els membres de la Taula, institucions, entitats i particulars estan treballant per elaborar un programa d'activitats extraordinàries per posar en valor la figura i el llegat de l'arquitecte des d'una visió actualitzada i capaç d'abordar les seves múltiples facetes, que s'estructuren en tres grans camps: el Domènech arquitecte, el Domènech policèntric i Domènech i Europa. Entre aquestes activitats hi haurà noves publicacions, cursos específics dirigits a diversos públics, cicles de conferències arreu del territori, el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, així com una part del IV Congrés Internacional coupDefouet dedicada a l'arquitecte. També exposicions temporals, noves rutes i visites culturals al patrimoni domenequià, a més d'un seguit d'activitats culturals com ara concerts, fires, guies, jornades modernistes i activitats pedagògiques, que es portaran a terme en totes les ciutats amb patrimoni de Domènech i Montaner.

El calendari d'aquestes activitats, així com informació complementària (com bibliografia, recursos o la cronologia de l'obra), es podrà anar consultant al web de la commemoració elaborada per la Generalitat de Catalunya: www.anydomenechimontaner.cat

Tot i que l'acte inaugural de l'Any Domènech i Montaner se celebrarà a començaments del 2023, ja s'han portat a terme cursos com Domènech i Montaner, el llegat arquitectònic a Barcelona i Domènech i Montaner, art total, organitzats per la UNED Barcelona amb el suport del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, i la XLV edició de les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, amb el títol Lluís Domènech i Montaner. Europa i més enllà, organitzades per l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la col·laboració de la Fundació Lluís Domènech i Montaner.

El passat 27 de desembre, Dia Domènech i Montaner, s'inaugurà a Canet de Mar la primera de les exposicions que es podran visitar al llarg de l'any: Domènech i Montaner, catalanisme i país. La vertebració de la Catalunya moderna, produïda per la Generalitat de Catalunya i comissariada per l'historiador i president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués.




Comentaris

Entrades populars